top of page
  • Writer's pictureristo

Syksyn uusia EdTech-tuulia Ilonalta!

Päivitetty: 5. syysk. 2022


Risto Korhonen
kirjoittaja: Risto Korhonen

Syksy on tuonut uusia mahdollisuuksia kehittää opetusta ja oppilaitoksien digitaalista toimintaa. Me kaikki olemme selvinneet jotenkin pandemiasta ja sen tuomista teknologiapulmista – kukin tavallamme.

Mutta miten jatkossa? Miten voisimme nyt rennommin hyödyntää teknologian mahdollisuuksia ja valita tarpeemme mukaisia kehittämisen kohteita? Kuinka kehittää yhdessä sekä nauttia tarjolla olevista tukipalveluista? Koska kaikilla on nyt niin kiire, niin kannattaisiko hyödyntää enemmän uusia, erilaisia asiantuntijaresursseja?


Me Ilonalla olemme edelleen valmiita olemaan apunanne, ja meillä on laaja kumppaniverkosto, jotka hekin haluavat teidän onnistuvan kehityshankkeissanne.


Nostoja syksyn opetuksen kehityssuunnitelmiin:

Panopto ja Zoom & Teams – toimivat integraatiot pilvipalveluina


Panopto on Ilonan uusia edustuksia, kuten myös Zoom. Kampuksien tarpeet video- ja luentotallennukselle ovat hyvin moninaiset. Tarvitaan esimerkiksi automaattisia tekstityksiä ja kyvykkyyttä tehdä videolta hakuja sen sisällöstä. Arjen suuri digitaalisaatioloikka saadaan aikaiseksi, kun käytössä on aidot pilvipalveluversiot Panoptolta ja Zoomilta ja kun ne on integroitu toisiinsa. Zoomin – ja myös Teamsin – tallenteet löytyisivät suoraan Panoptosta ilman tuhansien opettajien manuaalista puuhaamista.

  • Vaikka pilvitoteutus on nykyratkaisuja kalliimpi, se säästää aikaa, lisää opettajien työn mielekkyyttä ja palvelee opiskelijota nykyistä paremmin. Siinä enemmän etuja kuin voidaan rahassa mitata.


AliasEdun luovien ohjelmien videokirjasto • edullisesti kampushinnoin


Kotimainen AliasEdu-videokirjasto on tarkoitettu kaikille luovien alojen työntekijöille sekä alan opiskelijoille – ehdoton lisä resurssiksi jokaiselle korkeakoululle, joilla on mm. Adoben ohjelmistoja käytössään. Jo pelkästään oppilaitoksen omat viestintä- ja markkinointitiimit hyötyvät tästä niin, että se kannattaa hankkia. Samalla opetus pääsee hyötymään palvelusta.


Sinustakin Kahoot! Superstar?


Kahoot! lienee kaikille tuttu ohjelma visailujen järjestämiseen, onhan sitä käytetty kaikissa maailman maissa. Mutta harva on perehtynyt maksullisen Kahoot!Edu-oppilaitoslisenssin tarjoamiin uusiin mahdollisuuksiin opiskelijoiden ja oppimisen aktivoimiseksi.

Tulossa on kaksi webinaaria, joista toisessa hyödynnetään olemassa olevia powerpointteja: tuodaan ne Kahoottin rikastettavaksi käyttäen äänestyksiä, sanapilviä tai Brainstorm-työkalua. Lopulta tunnet itsesi ihan superstariksi, kun koukutat porukan uudella tavalla asiasi äärelle.


Toisessa webinaarissa pohditaan, miten koko ryhmä eriliaisine oppijoineen saadaan aktivoitua pohtimaan – ja oppimaan. Villiä voisi olla se, että rehtori järjestäisi koko koulun ”challengen”, jossa kaikki olisivat mukana.


Mistä teemasta sinä haluaisit kerätä mielipiteitä ja ideoita?

  • Ilona on Kahoot!in oppilaitoslisenssien virallinen jälleenmyyjä Suomessa.



Mullistava uutuus, joka muuttaa ”plagioinnin maailman” – Turnitin Draft Coach


Turnitin on johtava plagiaatintunnistusjärjestelmä Suomessakin. Heidän uusin palvelunsa Draft Coach auttaa kirjoittajaa jo silloin, kun hän työstää tekstiä . Hän voi tehdä itsetarka

istuksen tekstilleen milloin vain ja samalla tutkia lähdeviitteet tekstin ja lähdeluettelon välillä. Tämä on mahdollista, kun integroidaan Draft Coach oppilaitoksen Microsoft365-tilin Word-onlineen tai Google Docsiin.

Tekstitarkastuksia ei näe kukaan muu kuin kirjoittaja itse, eikä niistä jää raportteja kenellekään. Tämä on etu kaikille tiedon tuottajille ja oppimateriaalien tekijöille – opiskelijoille, lehtoreille, tohtoreille, rehtoreille…

Draft Coach -palvelun saavat vain ne, joilla on Turnitin Feedback Studio tai Originality kampuslisenssinä – heille tämä on maksuton laajennus.

Tulossa webinaari 12.9. , siellä tämä Draft Coach ja uusi Turnitin Similarity/Originality -ratkaisut esillä.

  • Myös niille korkeakouluille, joilla ei ole Turnitinia, on vielä tarjolla mahdollisuus maksuttomaan pilotointiin, jossa ilonalaiset ovat auttamassa.



Verkkotapahtumien next level – Uusi Adobe Connect 12


Adobe Connect on saanut päivitysurakkansa valmiiksi ja AC12-päivityksessä on paljon uutta!


Tarjolla on kaikki tutut, monipuoliset ominaisuudet höystettynä laadukkailla äänillä ja videoilla – kaikki toiminnallisuus selaimessa, jopa yhtä aikaa kirjoitettavat muistilaput. Edelleen Adobe Connectilla on pysyvät linkit tapahtumiin ja voit valmistella virtuaalihuoneen etukäteen eri materiaaleilla. Voit myös toistaa tapahtuman uudelleen samassa linkissä. Tallennukset saat nyt suoraan MP4-muotoon, mikä helpottaa jakamista.

Adobe Connect -palvelut ovat GDPR-varmoja, mutta erityistä niissä on se, että tarvittaessa voidaan parantaa turvaluokituksia ja dataturvallisuutta onpremise-asennuksilla Amazonin tai omaan datakeskukseen.

  • Uudesta Adobe Connectista on tulossa 3 webinaarin sarja, viimeisin keskittyy dataturvallisuuteen.


Nostoja tietohallinnon työn tukemiseksi:

Ilonan Tietoturva-weminaarissa Druva, LogPoint ja BeyondTrust


Tietoturva on monitahoinen asia, joka pitää olla mielessä kaikessa digitalisaatiossa. Tulevassa Ilonan Tietoturva -webinaarissamme (15.9.) perehdymme käyttäjän omien tiedostojen ja mm. Microsoftin pilvessä olevien materiaalien varmistukseen Druvan järjestelmällä. Oppilaitostasolla on tärkeää seurata eri palvelujen toimivuutta lokien automaattisella hallinnalla. Tähän liittyen LogPoint tulee kertomaan, miten heidän ratkaisunsa turvaa oppilaitoksen toimintaa. Käyttäjä- ja identiteetinhallinnassa monella korkeakoululla on käytössään BeyondTrust, siitä tulee meille kertomaan Matt Sturman.



Academic Software – mullistava kampuspalvelu auttamaan tietohallintoa


Korkeakouluilla on mullistava mahdollisuus lisätä digihyvinvointia belgialaisella Academic Software -alustalla. Sen avulla voitte tuoda eri käyttäjillenne (henkilökunta, opiskelijat, Azure-ryhmät) näkyväksi tehdyt lisenssi- ja pilvihankinnat sekä ohjata käyttäjiä laadukkaisiin palveluihin ja huolehtia lisenssilaillisesta käytöstä automaattisesti. Kun käyttäjille tulee pulmia, monikielinen tukipalvelu auttaa, säästäen teidän omia resurssejanne. Alustan avulla voitte virtualisoida eri ohjelmistoja juuri niille, jotka niitä saavat käyttää, tässäkin käytetään Azure-kapasiteettia hyväksi.


Jokaisella korkeakoululla on tarve luoda virtuaalipalvelimia ja -labroja omaan tarpeeseen ja/tai opetukseen. Academic Software -alusta tarjoaa helpon tavan orkestroida Azure-kapasiteettia (StudentCloud) eri tarpeisiin huolehtien myös käyttökustannuksista ja laskujen kohdentamisesta. Uutta on myös tutkijoille tarkoitettu oma ResearchCloud, jolla tutkijat ja tiimit voivat itse hankkia käyttöönsä kapasiteettia tarpeensa mukaan.

  • Academic Software auttaa, säästää ja helpottaa tietohallinnon kaikilla saroilla luoden samalla uusia palveluita asiakkaille, henkilökunnalle ja opiskelijoille. Tule kuulolle avoimeen webinaariin, ja järjestetään oma työpaja teille.




Amazonin pilvikapasiteettia suomalaisille korkeakouluille


Miten teillä käytetään Amazonin pilvipalveluja? Onko mielessä siirtää työkuormia omista konesaleista pilveen? Ilona on kehittämässä uudenlaista HiEdu-kokonaispalvelua, jolla korkeakoulut pitävät pilvikustannukset kurissa ja saavat laskut projektikohtaisesti euroissa/sähköisesti. Lisäksi kauttamme saa apuja ja resursseja, joilla pääsette helpommin hyödyntämään pilvikapasiteettia.


Miksi juuri Amazonin pilvipalvelu? Kolme seikkaa puoltavat tätä:

  1. Energiakustannus – oma datakeskus on energiasyöppö verrattuna pilvipalveluun.

  2. Tietoturvauhat – Amazonilla on enemmän resursseja proaktiivisesti huolehtia palveluiden toimivuudesta kuin yksittäisellä organisaatiolla.

  3. Kustannusjoustavuus – Amazonin pilvessä on malli ”pay as you go” eli et maksa kapasiteetista, vaan sen käytöstä. Amazonilla on hintatakuu, lupaavat olla nostamatta hintoja.

  4. Bonuksena hiilineutraalius – se on Amazoninkin tavoitteena, siirtyvät mm. pelkästään uusiutuvan energian käyttöön 2025 mennessä.

  • Me kaikki olemme Amazonin palvelujen käyttäjiä, sillä mm. Turnitin, Sisu, Adobe Connect, Zoom, Canvas ym. järjestelmät hyödyntävät jo Amazonin datakeskuksia.

  • Millaisia kysymyksiä tämä teillä herättää? Ota yhteyttä!


Lisenssejä, laillisuutta ja hankinnan helppoutta Softatukusta


Softatukku-palvelumme kehittyy koko ajan. Saamme uusia valmistajia mukaan lisenssivälitykseen ja huolehdimme eri ohjelmistojen hankinnasta verkostojemme kautta.

Tavoitteena on löytää sekä uusia yhteisiä malleja lisenssihankinnoihin että säästökohteita, jotka mahdollistavat teille uuden kehittämisen. Lisenssilaillisuudesta emme sinänsä ole huolissamme, sillä uusilla palveluilla on tarkoitus huolehtia, ettei asennuksia ja lisenssejä ole liikaa.

• Jamf • ATLASt.ti • Centero • Canvas • Bulb • MathType • Red Hat • Sigmaplot • Thinglink


Meille on tärkeää olla kaikin tavoin tietohallinnon väen tukena, sillä onnistunut yhteistyö mahdollistaa hyvän opetuksen.

Yhdessä tätä tehdään, kannattaa siis olla reilusti yhteydessä, kun siltä tuntuu – varmuudella voimme olla avuksi.

 

Ilona IT Oy

Oppimisen teknologian jälleenmyynti

Softatukku


Risto Korhonen

040-505 7655

risto [at] ilonait.fi

Sovi tapaaminen, tästä kalenterivaraukseen


137 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page