top of page
74baa283-500f-4946-bf6e-f14fbc9fac6c.jpeg
TEKOÄLYN HYÖDYNTÄMINEN OPETUKSESSA JA OPPIMISESSA

Tekoälyn rooli koulutuksessa ja oppimisessa on kasvamassa nopeasti, ja se tarjoaa uusia mahdollisuuksia opetusmateriaalin tuottamiseen, opetuksen kehittämiseen, henkilökohtaistamiseen ja oppimiskokemuksen parantamiseen.  

 

Tämän koulutuksen tavoitteena on oppia tuntemaan tekoälyn mahdollisuuksia sekä soveltaa tekoälypohjaisia ratkaisuja vastuullisesti (EU:n tekoälysäädös, OPH:n suositukset huomioiden) hallinnon, opetuksen, ideoiden kehittelyn ja viestinnän välineenä.

 

Koulutuksen avulla vahvistetaan osallistujien valmiuksia yhdistää tekoäly turvallisesti osaksi työntekoa sekä opetus- ja oppimisprosesseja.  Kaikki koulutusosiot sisältävät käytännön kokeiluja ja harjoituksia.

Koulutus sopii kaikille koulutusorganisaatioille!

Koulutusosiot

1.Tekoälyn perusteet ja tutustuminen kielimalleihin (LLM) (3h) 
 

Ensimmäisessä osiossa luodaan ymmärrys tekoälystä (AI) ja sen merkityksestä yhteiskunnassa ja siitä kuinka se näyttäytyy jo omassa arjessamme. Tavoitteena on havainnollistaa esimerkein tekoälyn roolia päivittäisessä elämässä ja ennen kaikkea sen potentiaalia opetuksen ja oppimisen tukemisessa.  Osio vastaa kysymyksiin: Mitä tekoäly on? Kuinka tekoäly toimii?

 

Tekoälyn mahdollisuuksien lisäksi osiossa tunnistetaan ja pohditaan tekoälyyn liittyviä haasteita mm. eettisyyden, epävarmuustekijöiden ja ennakkoluulojen näkökulmista.

 

Osiossa syvennytään myös tekoälypalveluiden tietoturvaan ja erityisesti tietosuoja-arviointeihin sekä käydään läpi yleisimpien tekoälypalvelujen tietosuojan vaikutustenarviointimalleja. 

 

Käytännön harjoituksissa tutustutaan Generatiiviseen tekoälyyn keskustelevan tekoälyn kautta. Hyödynnettäviä palveluja esim. ChatGPT, Microsoft Copilot, Google Gemini 

 

2. Tekoäly oman opetuksen suunnittelussa ja sparraajana (3h)

 

Kuinka eri kielimallit ja tekoälyavusteiset median tuottamisen palvelut tehostavat opettajan omaa arkea? Tekoäly on mainio sparraaja ja ideointikaveri opetuksen ja sen sisällön suunnittelussa. Koulutusosiossa opimme kuinka luoda laadukkaita kehotteita opetuksen tarpeisiin. Kokeilemme käytännössä tehokkaita toimintamalleja ja työnkulkuja eri tekoälypalveluita hyödyntäen. Osio sisältää työskentelyjakson, jonka aikana tuotetaan tekoälyn avulla suunnitelma omaan opetukseen. 

 

3. Tekoäly monimediaisen oppimateriaalin tuottamisessa ja kieliversiot (3h) 

 

Koulutusosio keskittyy kielimallien lisäksi kuvan, äänen ja videon tuottamiseen sekä muokkaamiseen tekoälyn avulla. Tekoälyn hyödyntäminen mahdollistaa monimediaisen, laadukkaan opetusmateriaalin sekä oppimistehtävien tuottamisen sekä yhteisöllisen osaamisen osoittamisen mm. projektitöiden kautta 

 

Harjoituksissa opimme, kuinka luoduista aineistoista on helppo laatia tarvittavat kieliversiot. Lisäksi tutkimme, miten tekoälyn avulla tuotettu mediasisältö voi olla pedagoginen menetelmä edistää oppijoita arvioimaan kriittisesti erilaisia tietolähteitä (deep fake/medialukutaito). Tutustumme esim: https://contentauthenticity.org (https://contentauthenticity.org/), (median alkuperä) 

Toteutus: Teams/Zoom tai lähikoulutus
 

Koulutuksen hinta (<-25hlö): 


2400€ alv0% (+matkakulut, jos lähikoulutus)

TAI

850€ alv0%/koulutusosio erikseen hankittuna

kuva.png

Kouluttaja

Teemu Moilanen, KM, opetusteknologiajohtaja, on toiminut yli 15 vuotta opettajien täydennyskoulutusten asiantuntijana Itä-Suomen yliopistossa ja myöhemmin Ilona IT:llä. Moilanen on erikoistunut viime aikoina tekoälyn monipuoliseen hyödyntämiseen opetus- ja kehittämistoiminnassa ja viestinnässä, tuoden uusia näkökulmia digitaalisten oppimisympäristöjen ja innovatiivisten opetusmenetelmien kehittämiseen. 

040-5222051

bottom of page