top of page
 • Writer's pictureristo

Korkeakouluille uudenlainen pilotti plagioinnin havaitsemiseen Turnitin-järjestelmän avulla

Turnitin on laajasti Suomessa käytetty järjestelmä plagioinnin havaitsemiseen ja ehkäisemiseen. Lähes kaikki yliopistot – suurin osa lukioista ja yhä useampi ammatillinen oppilaitos – ovat valinneet Turnitin-järjestelmän avukseen.

Turnitin on ostanut Urkund-järjestelmän valmistajan Ouriginalin, ja siksi monilla, etenkin ammattikorkeakouluilla on muutoksia edessä.

Ilona IT haluaa helpottaa järjestelmän vaihtoa HiEdu-pilottihankkeen avulla.


Turnitin-järjestelmässä opiskelija näkee itse omaa tekstiään koskevan raporttinsa heti (*. Jos tekstiin on jäänyt virheitä, raportti näyttää ne, jolloin opiskelija voi korjata ne ja näin saada parempia arvosanoja. Tämä auttaa myös opettajia keskittymään oleellisimpaan omassa ohjaus- ja arviointityössään.


Ilona on kehittänyt uudenlaisen pilottihankkeen

Kaikki korkeakoulut, joilla ei ole vielä Turnitin-ratkaisua käytössään, on kutsuttu mukaan yhteiseen maksuttomaan pilotointiin syksyn 2022 aikana.

 • Jokainen saa maksuttoman Turnitin-järjestelmän käyttöönsä.

 • Ilona auttaa tietohallintoja luomaan integraatiot Moodleen, Teamsiin, Canvasiin ym.

 • Yhteisissä tapaamisissa pohditaan opetuksen prosesseissa tarvittavaa kehitystä ja muutosta, mm ONT-prosesseissa

 • Järjestetään kaikille avoimet opettajien koulutukset , jotta he osaavat hyödyntää uuden järjestelmän ominaisuuksia.

Muutos on aiheuttaa aina lisää työtä. Prosessien uusimisen yhteydessä vaadittava uuden oppimisen tarve voi sekin prosessien uusimisen yhteydessä tuntua vaivalloiselta. Isoissa organisaatioissa protokollat ja käytänteet ovat usein hidastempoisia, joten me Ilonassa olemme valmiit olemaan tukenanne koko syksyn ajan. Kehitimme pilottihankkeen, jotta kaikki korkeakoulut pääsisivät kokeilemaan ja testaamaan Turnitinia sekä rauhassa kehittämään opetustaan.

 • Haluamme avoimesti tarjota pilottikäytön, jotta kukin toimija voisi havaita sen edut oman työnsä arjessa ja käytännössä!


Tavoitteena: hallittu järjestelmävaihto

Pilottihanke ajoitettiin koko syksyn mittaiseksi, jotta jokainen korkeakoulu voi tutkia Turnitin-järjestelmää kaikin tavoin. Kaikille on toimitetaan kuvaukset ja tarjoukset Turnitin-järjestelmän tulevista kustannuksista.

Tavoitteena on, että korkeakoulut pystyvät tekemään omat päätöksensä viimeistään marraskuussa, jotta tilaukset on kunnossa viimeistään joulukuun aikana. Kun järjestelmät on asennettu pilottikäyttöön, sopimukset on tutkittu ja päätökset tehty, voimme siirtyä vuoteen 2023 huojentunein mielin. Joulu tulkoot rauhassa.


Syksyllä 2022 kaikilla on rinnakkain käytössä sekä vanha että uusi systeemi, näin mahdollistetaan opettajille luonteva siirtymisaika. Tammikuusta 2023 lähtien kaikilla on uudet prosessit tuttuja ja uusi Turnitin-ratkaisu käytössään.


Miksi Turnitin?


Turnitin on globaalisti johtava järjestelmä. Se on laajasti käytössä myös Suomessa: korkeakouluissa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa ja nyt myös useissa peruskouluissa. Turnitinin tarkkuus ja tehokkuus perustuvat hyvin laajaan tietokantaan, johon indeksoidaan jatkuvasti verkkolähteitä (esim. Wikipedia sekä akateemiset sivustot), opiskelijoiden oppimistehtävät ja kustantajien maksullisia aineistoja. Mitä enemmän käyttäjiä Suomessa, sitä ehyempi on tietokanta – siksi valtakunnallinen kattavuus on kaikkien etu.


Turnitin-ratkaisujen käyttö kehittää akateemista rehellistä kulttuuria oppilaitoksissa opiskelijoiden kesken. Yleensä plagioinnin havaitsemisesta puhutaan vasta opinnäytetyötä tehtäessä. Kun Turnitin on käytössä kaikissa arjen oppimistehtävissä, kuten integroituna Teamsin tehtäviin ja Moodlen keskustelualueelle, on sen hyöty moninkertainen. ONT-vaiheessa järjestelmän edut ovat jo kaikille selvillä.


Pilottihankkeen aikatauluja


Korkeakoulut voivat jo ilmoittaa liittyvänsä pilottiin.

Ilmoittautuminen avoimiin koulutustapahtumiin on jo alkanut -> kurkkaa webinaarit ja tule mukaan silloin kun sinulle sopii.


Esittely: Plagioinnin havaitsemista Turnitin -järjestelmillä 9.8. klo 9:00-9:45​

Esittely: Plagioinnin havaitsemista Turnitin -järjestelmillä 15.8. klo 12:15-13:00

Turnitin HiEdu-pilottien Kick Off 29.8. klo 15:00-16:00​

Turnitin HiEdu-pilottien Kick Off 1.9. klo 15:00-16:00

 • Ilmoittaudu webinaareihin tässä


Haluatko mukaan pilottiin? Toimi näin:


Ilmoita korkeakoulusi mukaan maksuttomaan ja täysin sitoumuksettomaan Turnitin HiEdu -pilottiin tällä kaavakkeella, linkki tässä.

 • Ilmoittautumisen jälkeen Ilona tilaa teille maksuttoman pilottilisenssin ja auttaa tietohallintoanne teknisissä asennuksissa

 • Ilmoittautukaa vastuuhenkilöiden tapaamisiin

 • Välitä opettajillenne tieto tulevista maksuttomista koulutuksistaTästä tulee hyvä, yhteistyön juttu – sen eteen olemme valmiita painamaan hommia.

 • Risto, Ilona IT


Ilona IT on Turnitinin omistamien ratkaisujen ainoa edustaja Suomessa.


(* = ItsLearning-alustalla opiskeleva ei näe raportteja tekstin sisältämistä samankaltaisuuksista itse, koska integraatio järjestelmien välillä ei vielä ole siihen kyvykäs. Esimerkiksi Moodlessa ja Teamsissa opiskelija kuitenkin näkee aina raportin itse heti.

 

RISTO KORHONEN

Myyntijohtaja 040 505 7655, risto@ilonait.fi

 • Turnitin-asiantuntija Suomessa

Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme, että sinulla on parhaat työvälineet käytössäsi, niin laitteet kuin ohjelmistotkin sekä tukea ja inspiraatiota arjessasi.

Ilonalla on mm. puitesopimus Korkeakoulujen ohjelmistohankintojen osalta, nk Softatukku-sopimus.

215 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page