• risto

Pulmallisesta plagioinnista positiiviseksi jutuksi

Päivitetty: heinä 12

Plagiointi on aina pulmallista. Onneksi meillä on yhä parempaa teknologiaa käytössämme, jotta voimme havaita virheet samankaltaisuuksissa ja viittauksissa jo ennen kuin niistä tulee plagiointipulmia. Turnitin on tuonut uusia ratkaisuja, jotka helpottavat niin opiskelijoiden kuin opettajien työtaakkaan.


Me kaikki teemme virheitä ja unohdamme viittauksia tietoa hakiessamme ja tekstejä muokatessamme. Turnitinin kaikissa ratkaisuissa kirjoittaja - opiskelija tai lehtori - näkee aina itse ensimmäisenä, jos työssä on virheitä. Hän voi ne korjata ja palauttaa uudelleen. Näin tapahtuu oppimista ja saamme parempi tuloksia aikaiseksi - ja säästämme opettajien aikaa.


Plagiointitapaukset ovat lisääntyneet viimeisen vuoden ja etenkin etäopetuksen aikana. Opiskelijoilla teetetään enemmän kirjallisia tehtäviä. He osaavat myös tehdä keskenään yhteistyötä, mikä on lisännyt samankaltaisuuksia. Varmasti pulmat jaksamisessa ja työpaineissa ovat johtaneet sortumaan eri konsteihin. Tämä ilmiö on tuttu niin peruskouluissa kuin korkea-asteillakin.Haamukirjoittaminen on iso ongelma maailmalla


Uniikkeja tekstejä on niin helppo ostaa ja palauttaa sellaisenaan. Tätä ilmiötä ei ole vielä Suomessa. Turnitin Originalityssä on tekoälyyn pohjautuva haamukirjoittamisen tunnistus. Järjestelmä pystyy havaitsemaan sen, jos kirjoitustyyli muuttuu aiempiin palautuksiin nähden. Tämä toimii tällä hetkellä vain englanninkielisillä materiaaleilla, mutta yhä useampi opinnäyte- ja väitöstyö Suomessakin julkaistaan englanniksi. Kun nämä teokset ovat Turnitinin tietokannassa, ehkäistään niiden plagiointia myös maailmalla.


Uusi suoraviivainen ja integroituva Similarity


Kun Turnitin Similarity integroidaan Teamsiin, toimii Turnitin suoraan Teamsin tehtävä-työkalussa. Kaikkista dokumenteista (docx,pptx,xlsx, onenote, pdf, ym) tehdään automaattisesti raportit. Raportti luodaan muutamassa minuutissa ja se näkyy samanlaisena kaikkine viittauksineen niin opiskelijalle kuin opettajallekin. Tarpeen mukaan opiskelija voi peruuttaa palautuksen Teamsissa, muokata tehtäväänsä ja palauttaa uudelleen. Näin opettajan saa keskittyä enemmän itse substanssiin, kun nämä virheet karsittu pois.

- Näin vältetään plagioinnin pulmat positiivisella tavalla!


Uusi Turnitin Similarity integroituu uudella tavalla, suoraan Moodlen omaan tehtävä-, keskustelualue ja työpajatyökaluihin - näin prosessi on opettajalle suoraviivaisempi.
Turnitin julkisti uuden mullistavan palvelun - Draft Coach


Nyt voit tarkista oman dokumenttisi jo kirjoitusvaiheessa Draft Coach -palvelun avulla Google Docsissa nyt heti ja syksyllä myös Wordissä. Voit tarkista samankaltaisuudet, saat prosentit. lähdelistaukset eli tutun Turnitin-raportin. Samalla voit tarkistaa erikseen viittaukset ja rinnastukset omaan lähdeluetteloosi. Pulmatilanteissa saat heti apuja, jotta onnistut. Kun tekstisi on valmis, voit palauttaa sen opettajallesi.


Ne organisaatiot, joilla on aiempi Turnitin Feedback Studio käytössään, voivat saada rinnalle toisena palveluna Similarityn.Turnitin ostaa Urkundin - yrityskauppa toteutuessaan iso etu Suomessa


Uutisena kerrottakoot, että molemmat yritykset, Turnitin ja Ouriginal/Urkund, ovat päässeet yrityskaupasta yksimielisyyteen ja kauppa toivottavasti toteutuu tämän vuoden aikana. Toteutuessaan lähivuosina järjestelmät varmasti sulautuvat ja yhtenäistyvät, jolloin osaaminen kumuloituu kaikkien eduksi.

Suomessa tämä tarkoittaa myös erinomaista mahdollisuutta kattavaan kansalliseen tietokantaan ja eettisen akateemisen kulttuurin kehittämiseen.


Tule webinaareihin:

Kesän jälkeen julkistamme syksyn webinaarit.

Haluatteko pilotoida Turnitinia teillä - ota yhteyttä!

RISTO KORHONEN

Myyntijohtaja,

040 505 7655, risto@ilonait.fi


Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme auttaa sekä opiskelijaa että hänen ohjaajiaan menestymään työssään. Turnitinin teknologiat ovat meille hyväksi avuksi.