GREEN SCREEN
- ja vain mielikuvitus on rajana
Green Screen eli vihreäkangas -tekniikassa kaksi kuvaa tai videota yhdistetään värierottelumenetelmällä. Kun henkilö tai asia kuvataan vihreää taustaa vasten, voidaan tausta korvata haluttuun aiheeseen liittyvällä kuvalla tai videolla, jolloin näyttää siltä kuin henkilö olisi aidosti taustan kuvaamassa paikassa.
Kun laitat Green Screen taustan esiintyjän taakse, hänet voi sijoittaa sovelluksen avulla esimerkiksi avaruuteen,
työsaliin, uutis- tai ohjevideoon kertomaan aiheesta, ajatuksistaan, oppimisestaan ja ympäristöstä jossa hän taustalla olevassa kuvassa tai videossa seikkailee. Green Screenin avulla voitte toimittaa uutisia, kertoa oppimisprojekteista tai tuottaa dialogeja siten, että esiintyjä näyttää olevan autenttisessa ympäristössä. Vain mielikuvitus on rajana.
GREEN SCREEN -PROJEKTIT KOULUSSA
Greenscreen-kuvausprojekteja voi olla monenlaisia. Lopputulos voi olla uutiskatsaus, säätiedotus, historiallinen aihe (esim. paikallisten historiallisten kohteiden esittely), musiikkivideo, loma- tai juhla-aiheinen video (joulu, pääsiäinen, kesä, halloween, jne.), päivä supersankarina (lentäminen, hyppiminen korkeista paikoista, raskaiden esineiden kantaminen), oman projektin tai käsin tehdyn työn esitteleminen. Toteutustapa voi olla esim. selostus, haastattelu, demonstraatio tai draamaesitys.
MITEN?
Toteuttamiseen tarvitset vihreän taustakankaan (mieluiten aitoa Chroma Key -väriä olevan) ja mobiililaitteen jossa on Green Screen
-sovellus (esim. iOS: Green Screen by Doink, Android: WeVideo). Ekstrana mikrofoni ja kolmijalka.
KENELLE KOULUSSA?
Ilona Green Screen sopii kaikille vuosiluokille ja kouluasteille. Projektista riippuen kesto on 2h - 1 viikko. Mikäli taustoina käytetään valmiita kuvia ja videoita, eikä lopputuotokseen lisätä ääniä, tekstiä tai taustamusiikkia, voidaan keskittyä enemmän Green Screenin edessä esitettävään asiaan, jolloin aikaa kuluu vähemmän. Jos taas koko projekti tehdään alusta loppuun itse, aikaa voi kulua paljonkin.
MIKSI KOULUSSA?
Oppimisen näkökulmasta Green Screen -tekniikka toimii samalla tavalla kuin videoiden hyödyntäminen oppimisessa ja opetuksessa yleensäkin, tukien mm. monilukutaitoa (L4), kulttuurista osaamista, vuorovaikutus- ja ilmaisutaitoja (L2) oppiainekohtaisten sisältötavoitteiden lisäksi.