Uusi koulutus alkaa pian – Ryhmätyöpuutumuksesta kohti innovatiivista projektioppimista
- andrei
- 1.2.2022
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 4.2.2022
Maksuton, OPH:n rahoittama koulutus starttaa maaliskuussa! Oletko paatunut yksinpuurtaja, joka lamaantuu etäkokoontumisten pienryhmähuoneissa? Kammoatko työskentelyä ryhmissä tai tiimeissä? Onko sinusta kiusallista ohjata oppilaita ryhmätöissä ja kavahdatko niitä kenties itsekin? Tule mukaan Ilonan kehittämään opettajien täydennyskoulutukseen, innostu ja opi nauttimaan yhdessä tekemisestä. Varaa paikkasi pian: first come – first served!
“Ryhmätyö on jo sananakin kammottava, itse puhun mieluummin projektioppimisesta, missä aika käytetään kirjan lukemisen ja kuulustelun sijaan itse tekemiseen ja projektin edistämiseen”, sanoo Mari Muinonen, innovatiivinen mikkeliläinen luokanopettaja ja pitkän hauduttamisen jälkeen valmistuneen uunituoreen väitöskirjan julkaissut kasvatustieteen tohtori.
Koska omia taitoja kannattaa kehittää koko ajan sen sijaan, että menisi vanhoja tuttuja reittejä samoilla urilla aina samaan suuntaan, on Ilonan Maj-Britt Kentz yhdessä Mari Muinosen kanssa suunnitellut kattavan koulutuskokonaisuuden (3 op). Maaliskuussa alkava Opetushallituksen rahoittama koulutus on osallistujille maksuton ja siinä hyödynnetään uusinta tieteellistä tutkimusta alakouluikäisten tunteista ja niihin liittyvästä toiminnasta yhteisöllisissä digitaalisissa sisällöntuotannon projekteissa. Toisin sanoen täydennyskoulutuksessa tarjoillaan luovan tuottamisen malli ja digitaalisten työvälineiden hallintataitoja sekä rohkaistaan tekemään asioita uudella tavalla.
Kun päästetään irti luokkahuoneen vanhoista malleista ja rutiineista, on omasta työstä yllättäen löydettävissä täysin uusia ja innostavia ulottuvuuksia: opettajavetoisen tuntityöskentelyn sijaan oppilaat saavat mahdollisuuden opettaa toisiaan ja loistaa omien taitojensa erityisosaajina. Tällainen työskentelymalli konkretisoi oppilaille koulussa ja arkielämässä opeteltavien ja tarvittavien taitojen välistä yhteyttä.

Käytännön tekeminen keskiössä
Marin ja Maj-Brittin koulutuksessa opit viemään projektin läpi ja saat konkreettisia esimerkkejä onnistuneista projektioppimisen tuloksista sekä käytännön ideoita työvälineiden pedagogiseen käyttöön. Fokus ei kuitenkaan tällä kertaa ole itse työvälineissä, vaan enemmänkin siinä, mitä niillä voi parhaimmillaan tehdä. Saat eväitä siihen, miten kannatella oppilasryhmää, jotta se oppii kohtaamisen rutiineja, kuten säännöllistä toimintaa ja kaverin kanssa yhdessä oppimista.
Samaan kokonaisuuteen kuuluvassa, niin ikään nyt maaliskuussa 2022 alkavassa Ilonan Teemu Moilasen työpajatyyppisessä koulutuksessa (4 op) päästään sukeltamaan syvemmälle etäoppimisen ja -opettamisen välineiden maailmaan.
Korkealaatuista ohjaamista
Mari pitää itsestään selvänä ja ymmärrettävänä, että oppilaat, huonosti laaditun oppimistehtävän äärellä, valitsevat helpoimman tien sen sijaan, että panostaisivat tehtävään ja tekisivät töitä sen eteen. Jos oppimistehtävät laaditaan huolella, ei vanhempien tarvitse lahjoa lapsiaan tehtävien pariin, vaan he innostuvat niistä itse, haluavat selvittää, oppia ja kokeilla.
“Kuka hyvänsä osaa mennä Wikipediaan ja kopioi–liitä-tekniikalla täyttää pitkät pätkät tietoja vaikka ryhmätyötä varten tehtyyn Padletiin. Mutta ei siitä kyllä sen suuremmin mitään opi, ja miksi panostaa tehtävän tekemiseen, jos opettajakaan ei panosta sen antamiseen?” Mari taustoittaa koulutuksen motiiveja.
Tässä koulutuksessa opitaankin rohkaisemaan oppilaita käyttämään luovasti eri tiedonhankintataitoja ja -lähteitä. Teknologian avulla voidaan tuoda kaikenlaisiin oppimistehtäviin lisäkerroksia ja luovuutta sekä antaa lapselle välineitä ja eväitä syventää itse omaa oppimistaan.
“Itse kannustin omaa alakouluikäistäni eräässä planeettatehtävässä, että hän käyttäisi osaamistaan ja löytäisi sisäisen tutkijansa. Lopulta sovimme, että lapsi menee Nasan ja Esan sivuille ja etsii tietoa planeetoista, tekee tarvittavan käännöstyön ja näkee vaivaa oppiakseen tehtävästä jotakin”, täydentää Maj-Britt. Hän jatkaa vielä, että “tehtävässä hyödynnettiin oppimisteknologiaa, joka oli lapselle ennestään tuttu, mutta sen monipuoliset uudet ominaisuudet taas eivät.”
Pedagogina Maj-Britt siis näki tilaisuuden, tarttui siihen ja haastoi lasta opettelemaan ja ymmärtämään käytettävää teknologiaa syvällisemmin. Näin lapsen tutkimustyön tulokset konkretisoituivat kuin itsestään planeettojen järjestyksenä, koko eroina ja niiden jakona maankaltaisiin planeettoihin ja kaasujättiläisiin. Teknologian tarjoaman mahdollisuuden avulla oppimisen syventäminen oli luontevaa, ja oppimistavoitteiden saavuttaminen oli helpompaa.
Moneen soveltuva malli
Projektioppiminen on oppilaita aidosti motivoiva työskentelymalli, jota voi hyvin soveltaa myös etäkoulussa. Sen sai Mari huomata keväällä 2020, kun hänen oppilasryhmänsä yhtäkkiä siirrettiin kukin omaan kotiinsa etäluokkaan. Kokemus oli Marille silmiä avaava, kun hän näki, miten luovasti oppilaat käyttivät eri työvälineitä ja -tapoja ottaakseen yhteyttä toisiinsa ja edistääkseen projektejaan. “Pian ymmärsin, ettei minun opettajana tarvinnut organisoida yhteydenottoja oppilaideni välillä, vaan he ryhtyivät siihen itseohjautuvasti ja omatoimisesti,” Mari kertoo innostuneena. Hän muistuttaa, että ihmisillä on luontainen tarve tehdä ja työskennellä yhdessä, tarve yhteisöllisyyteen.
“Aluksi tietenkin opettajan täytyy luoda yhteisöllisyyttä ryhmään, joskus vähän jopa pakottaakin siihen varsinkin, jos oppilasryhmä ei ole tuttu toisilleen,” Mari puntaroi. “Epämukavuusalueella kuitenkin syntyy yleensä ne parhaat keskustelut ja ideat myös aikuisten kesken – olen usein koulutuksissani huomannut, että osallistujia ei lopulta meinaa saada pienryhmähuoneista ulos ollenkaan,” Maj-Britt jatkaa hymyillen.
Marin ja Maj-Brittin tekemässä koulutuksessa osallistujat oppivat, miten projektioppimiskokonaisuus viedään prosessina läpi omassa opetuksessa alun suunnittelusta loppupalautteeseen asti. “Projektin vetäminen voi tuntua vaivalloiselta, onhan työtapa monille uusi. Minulle se on jo arkipäivää, ja siksi minua ahdistaisi jo ajatuskin tarkistusta odottavista koepinoista. Mieluummin annan suullista palautetta oppilaille kasvokkain pitkin oppimismatkaa – puskeehan opetussuunnitelmakin vahvasti oppilaan toimijuutta ja autonomisuutta lisäävään suuntaan,” Mari lopettaa.
Etäopettamisen projektimalli -koulutus starttaa maaliskuussa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan koulutuskokonaisuuteen, jossa voit koostaa vapaasti omannäköisesi koulutuspolun omaan tahtiin edeten tai ryhmän kanssa yhdessä matkaa tehden.

MAJ-BRITT KENTZ
Asiantuntija, kouluttaja:
oppiminen ja teknologia,
luova tuottaminen, Zoom,
Emill-tuotekehitys
+358 45 630 6303
Commenti