top of page
  • andrei049

TET-viikko tuo vaihtelua arkeen töissä ja koulussa

Pyörön yläkoulun kasiluokan oppilas, Ville, vietti viikon Ilonan Kuopion-toimistolla TET-jakson merkeissä. Keväisen viikon aikana Ville pääsi tutustumaan tietotyöhön ja oppimisen teknologioihin sekä koodauksen perusteisiin. Työkavereita Villeltä ei puuttunut, sillä ohjaajien lisäksi vastuunjaossa otti ison roolin pörröinen koodarikissa, Kiki.Tetti eli työelämään tutustumisjakso on osa yläkoulun opetussuunnitelmaa. Tetin tarkoitus on tutustuttaa nuorta häntä kiinnostavan alan yritykseen ja työkulttuuriin sekä siihen, millaisia tehtäviä työnkuvaan voi esimerkiksi kuulua. Tet-viikko suoritetaan yleensä peruskoulun 8.- ja 9.-luokalla.


– Hain Ilonalle tettiin, sillä tunsin Riston ennestään ja teknologiapuolen jutut kiinnostivat minua, Ville kertoo.


Viikon aikana Ville pääsi Riston ja Soilin ohjauksessa muun muassa tekemään nettihakuja ja keräämään niistä saamiaan tuloksia Exceliin. Lisäksi hän tutustui VR-laseihin ja niiden oppimisympäristöihin sekä osallistui Kahoot!-webinaariin, jossa tutustuttiin Kahootin Edu-versioon.Unelmatyötä...


Tutustumisjakson kautta Ilona sai tilaisuuden tarjota Villelle pintaraapaisun oppimisen teknologioista ja niihin liittyvästä työmaailmasta. Kuten tapana on, hommaa ei jätetty puolitiehen vaan Ville pääsi harjoittelun puitteissa kurkkaamaan myös tiedonhaun ja ohjelmointikoodin puolelle.


Villen kokemukset tetistä oppimisen teknologioiden parissa olivat pääosin hyviä. Parasta oli käytännön tekeminen:

– Rakensin ja koodasin Lego Spikeilla robotin, joka osaa ratkaista Rubikin kuution, Ville muistelee viikon kohokohtia.


... ja vähän tylsiäkin hommia

Tylsäksi puolestaan osoittautui googlaaminen, mihin monen tietotyöläisen on varmasti helppo samastua.


Joskus tiedonhaku voi puuduttaa, sillä usein mageimmiltakin vaikuttavissa hommissa on harmaa reunus; taustatyön tekemisellä on tapana palkita vasta pitkän ajan kuluttua. Yhtä hyvin voi olla, ettei ulospäin näkyvää palkintoa kovasta työstä saa välttämättä koskaan.


Tutkimuksen ja tiedonhaun parissa puurtaminen ovat silti tärkeitä työelämätaitoja, joita oppii parhaiten tekemällä.


– Ei googlettaminen silti tulevaisuuden urahaaveitani miksikään muuttanut, Ville myöntää. Haluan edelleen isona tehdä töitä teknologian parissa.Ville seisoo keittiössä oranssissa hupparissa sylissään mustavalkoinen kissa. Edessä musta pöytä, jolla Lego Spikeilla rakennettuu robotti, jossa on Rubikin kuutio.
Ville, robotti, Rubikin kuutio ja koodarikissa, Kiki. Kuva: Soili Meklin.

TET on tärkeä silta koulutuksen ja työelämän välillä


Ohjaajiltaan reipas nuorukainen kerää kiitosta:

– Iso kiitos Villelle, että olit meillä harjoittelussa. Sinua oli ilo ohjata, Risto kehaisee


Ja päin vastoin:

– Kiitos itsellenne ja muille ilonalaisille, että sain tulla tettiin ja kivaa kesää kaikille, Ville vastaa ja hymyilee.


Yksi tetin tavoitteista on lisätä vuorovaikutusta työelämän ja koulutuksen välillä. Hyvä tettipaikka voi tarjota nuorelle tärkeän kurkistusaukon aikuisuuteen ja työelämän arkeen. Vastaavasti yritykset saavat nuorilta kullanarvoista kokemusta ja tietoa koulumaailmasta; missä nykyään mennään, mitä opetetaan ja millaisista työurista nykyoppilaat haaveilevat.


Parasta on, kun innostuneen tettiläisen ja omistautuneen yrityksen tiet kohtaavat. Ilona rohkaisee muitakin yrityksiä suhtautumaan TET-hakijoihin avoimin mielin ja suunnittelemaan huolellisesti, millainen kokonaisuus työelämään tutustuvalle nuorelle tarjotaan. Oppilaita Ilona kehottaa lähestymään kiinnostavia harjoittelupaikkoja reippaalla asenteella ja kertomaan avoimesti omista toiveistaan ja odotuksistaan tet-jaksolle.


– Lisää siihen loppuun vielä, että olemme jatkossakin kiinnostuneita tarjoamaan harjoittelupaikan, jossa pääsee oikeasti tekemään työtä oppimisen teknologioiden parissa, muistuttaa Soili.

 

ILONA IT OY

108 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page