top of page
  • Writer's pictureristo

Turnitin avuksi plagioinnissa ja tekoälytekstissä

Tekoäly on täällä nyt. Se tarkoittaa paljon erilaisia uusia työkaluja ja toimintoja, joita me voimme hyödyntää. Työkalut ja niiden taustat ovat myös hyvin erilaisia, siksi välillä jotkut asiat toimivat, jotkut eivät. Yhtenäistä ”tekoälyä” ei ole, sillä tekoälyt pohjautuvat eri kielimalleihin ja eri tavalla viritettyihin algoritmeihin ja palveluihin. Tekoälyn tietosuoja tai eettinen käyttö puhuttaa paljon.

– Yksi iso huoli on tarkoituksellinen huijaaminen akateemisessa kirjoittamisessa ja tekijänoikeuksien rapautuminen. Kuinka opettaja voi olla varma, että opiskelija on työstänyt itse annetut tehtävät, esseet, raportit ja muut?

Turnitin on ollut alan johtava akateemisen integriteetin asiantuntija viimeisten 25 vuoden ajan. Heidän ”tekstin samankaltaisuuksien havaitsemisen” järjestelmät ovat laajassa käytössä myös Suomessa, peruskouluista korkeakouluihin. Turnitinin järjestelmät ovat tehokkaita havaitsemaan tekstiplagioinnin ja siten ehkäisemään väärinkäyttöä. Generatiivisen tekoälyn väärinkäyttö on yksi uusi ”tekstien väärinkäytön” tapa, johon Turnitinilla on kyvykkyyttä vastata. Turnitin on kehittänyt omaa tekoälyteknologiaa jo pitkään, se lanseerasi GPT3:seen pohjautuvan haamukirjoittamisen havaitsemisen jo vuonna 2020. Tällä taustalla Turnitin pystyi kehittämään ja julkistamaan nopeasti jo huhtikuussa uuden AI Writing Detection -työkalun.


Tekoälytekstin tunnistus on nyt kaikkien Turnitin-asiakkaiden käytössä


Turnitinin työkalu AI Writing Detection on nyt lähes kaikkien asiakkaiden vapaassa käytössä vuoden loppuun asti. Työkalu toimii siis ohjaajan apuna tutuissa Turnitin Similarity ja Feedback Studio -ratkaisuissa automaattisesti, ellei organisaation pääkäyttäjä ole kytkenyt palvelua pois toiminnasta.


Vuoden vaihteen jälkeen AI-työkalu on vain osana Turnitin Originality ja Turnitin Feedback Studio + Originality -palveluja, joten tärkeää on nyt syksyn aikana pohtia järjestelmien päivityspolut. Näistä lisää Turnitin-webinaareissa 10.8. ja 18.8.


AI-työkalun rajoitteita tällä hetkellä


Turnitinin AI-työkalu toimii automaattisesti ja luo raportin ohjaajalle, mutta tässä muutamia seikkoja, jotka rajaavat vielä työkalun käyttöä.

  • Osaa havaita vain englannin kielistä tekoälytekstiä

  • Tunnistaa GPT3.5-kielimallin tekstejä

  • Ei toimi tällä hetkellä Teams-integraatiossa. Teams-käyttäjille voin opastaa Folders-pudotuskansiot, jolloin AI-tunnistus saadaan käyttöön. Esittelen myös tämän 10.8. webinaarissa.

  • Tutkii kokonaisia kappaleita ja lauseita, vaatii riittävän pitkän tekstin.

  • Ei pysty käsittelemään todella pitkiä tiedostoja

  • Normaalisti Turnitinin tekstin alkuperäisyyden tarkastuksen raportti näkyy heti myös opiskelijalle, nyt AI-raportti on vain ohjaajien näkymässä.

Uusia ominaisuuksia AI-työkaluun on tulossa elokuun aikana:


AI-raportin PDF-lataus

  • Tällä hetkellä tekoälyn kirjoitusraporttia voi tarkastella vain verkossa; käyttäjät eivät voi tallentaa/ladata raporttia. Tämä puute on estänyt jakamasta Ai-raporttia opiskelijoiden kanssa. Tuleva päivitys lisää opettajille mahdollisuuden ladata ja tallentaa tekoälyn kirjoitusraportti PDF-tiedostona.

Taulukoiden teksti havainnointi

  • Tekoälyn kirjoitustunnistuksen haavoittuvuus on ollut, että sen avulla ei ole pystytty arvioimaan taulukoissa olevaa tekstiä, olipa se sitten kaavio tai taulukon taulu sivun ympärillä. Päivityksen myötä taulukoissa olevaa tekstiä voidaan arvioida.

Kokemuksia tähän mennessä


Turnitin ilmoitti heinäkuussa, että uusi AI-työkalu on tutkinut jo 65 miljoonaa dokumenttia, niistä yli 2,1 miljoonaa eli 3,3 prosenttia, on merkitty vähintään 80 prosenttisesti tekoälyn kirjoittamaksi. Lähes 6,7 miljoonassa (10,3 prosentissa) oli tekoälyn tuottamaa tekstiä yli 20 prosenttia. Tällä aineistolla voidaan siis hyvin osoittaa, että generatiivinen tekoäly on jo mukana opetuksessa ja oppimisessa.

– On todettava, että varmuudella tuhannet ohjaajat ovat kevään aikana kokeilleet ihan itse tekoälytunnistusta, jolloin isoja prosentteja raportoituu. Tuleva syksy varmasti näyttää luotettavammin, miten paljon juuri opiskelijat palveluita käyttävät.


Turnitinin tuotejohtaja Annie Chechitelli. on kertonut, että "hieman yli kolmessa kuukaudessa Turnitinin uutta tekoälyn tunnistusominaisuutta on käytetty laajalti. Se antaa opettajille paljon kaivattua tietoa, jota he ovat odottaneet siitä lähtien, kun ChatGPT tuli ensimmäisen kerran ilmaiseen käyttöön marraskuussa 2022. AI-työkalun julkaisun jälkeen lähes 98 prosentilla Turnitinia käyttävistä oppilaitoksista on tekoälyn tunnistus käytössä."


Myös täällä Suomessa olemme asiakkaidemme kanssa kohdanneet pulmatilanteita tekoälytekstin käytössä. Iso, perustavanlaatuinen ongelma on se, että kun raportti näyttää samankaltaisuutta, niin vastaavuuden virallinen todistusnäyttö jää puuttumaan. Ohjeeksi tähän, jos näet raportissa samankaltaisuutta, niin ota kirjoittajan kanssa asia puheeksi ja tarvittaessa hänelle aikaa tekstin työstämiseen.



Aktiivista kehitystyötä tehdään jatkossakin

Turnitinilla tutkitaan myös muita menetelmiä, jotka auttaisivat opettajia tunnistamaan ja ymmärtämään opiskelijoiden generatiivisen tekoälyn käyttöä. Tutkinnassa on muita tapoja, jotka voisivat olla Turnitin-raportissa opettajien avuksi, kuten kehittyneempi referenssitarkistus ja eri kirjoitustyylien havaitseminen.


Kovasti odotamme, että Turnitinin AI-työkalun algoritmi tunnistaisi jatkossa myös muita kieliä. Tästä olemme Ilonalla kovasti viestineetkin kehitystiimille. Yritämme myös luoda yhteyttä Turnitinin AI-tiimin ja suomalaisten tutkijayhteisöjen välille. Uskon, että yhteistyöllä saataisiin nopeammin tuloksia aikaiseksi.



Tulevat webinaarit:

10.8. Turnitin-ratkaisut ja AI-kirjoituksen tunnistus - webinaari kaikille kouluasteille

18.8. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Turnitin-järjestelmät, uusi lippulaivajärjestelmä Originality esittelyssä

Tässä muutama englanninkielinen lähde avuksi opettajille ja oppilaitoksille:

 

RISTO KORHONEN


Myyntijohtaja 040 505 7655, risto@ilonait.fi

  • Turnitin-asiantuntija Suomessa

Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme, että sinulla on parhaat työvälineet käytössäsi, niin laitteet kuin ohjelmistotkin sekä tukea ja inspiraatiota arjessasi. Ilonalla on puitesopimus korkeakoulujen ohjelmistohankintojen osalta,

265 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page