top of page
Writer's pictureristo

Turnitin monella tavalla apuna plagioinnin tunnistamisessa

Plagiointi on todellinen ongelma, jonka tunnistaminen aiheuttaa haasteita sekä tiedeyhteisöissä että kirjallisuus- ja mediamaailmassa. Asianmukainen lähdeviittaus toisen työtä hyödynnettäessä kuuluu hyvään tieteen tekemisen sekä julkaisemisen tapaan. Monenlaisten tekstien keskellä saattaa viittaamisen ja plagioinnin raja kuitenkin joskus tuntua kirjoittajasta hämärältä.



Turnitin auttaa plagioinnin havaitsemisessa ja virheistä oppimisessa. Turnitinin ratkaisuja käytetään apuna liki kaikissa Suomen korkeakouluissa ja lukiossa, sekä yhä enemmän myös ammatillisessa koulutuksessa ja perusopetuksessa.


Turnitin ei tunnista itse plagiointia vaan havaitsee tekstienväliset samankaltaisuudet. Ohjaaja eli ihminen tarvitaan aina tulkitsemaan havainnot. Parasta Turnitinissa se, että se näyttää samankaltaisuusraportit aina myös opiskelijalle itselleen, jolloin hän voi korjata mahdolliset virheensä.



Uusinta uutta – apua jo kirjoitusprosessin aikana


Turnitin Draft Coach on Google Docsiin ja Microsoft Word Onlineen liitettävä lisäosa, jota käyttämällä kirjoittaja voi tarkastaa tekstienvälisiä samankaltaisuuksia jo kirjoitusvaiheessa. Näin plagiointipulmat voidaan taklata tekstiä työstäessä – ennen kuin niistä ehtii tulla pulmia! Samalla Draft Coach huolehtii, että viittaukset tulee merkittyä sekä tekstiin että lähdeluetteloon.


Plagiointipulmat taklataan jo ennen kuin niistä ehtii tulla pulmia!


Plagiointi tietokirjoissa puhuttaa jälleen


Tieteen popularisoimisesta keskustellaan nyt, kun tietokirjailijaa syytetään laajasta plagioinnista.


Kansan kielellä plagiointi on luvatonta lainaamista ilman tietolähteeseen viittaamista. Laittomien ja moraalisten kysymysten lisäksi plagiointi sumentaa tiedonhankinnan läpinäkyvyyttä.


Rajanveto plagioinnin, inspiroitumisen ja intertekstuaalisuuden välillä on kuitenkin hankalaa, sillä sekä laki että hyvät tavat jättävät paljon tulkinnanvaraa. Kyse onkin enemmän moraalisesta valinnasta: Keneltä ja mistä saatu tieto on peräisin sekä ovatko tietolähteet objektiivisesti arvioiden luotettavia?


Lähdeluettelo tekstin lopussa ei poista plagiointia, eikä kopioidun tekstin pintapuolinen muokkaaminen ja omana esittäminen tee siitä omaa. Lähdeluettelon tarkoitus on tuoda läpinäkyvyyttä siihen, mistä kirjoittaja on tietonsa hankkinut sekä tarjota lukijoille pääsy alkuperäisten tietolähteiden pariin.



Raportti auttaa korjaamaan virheet


Turnitinin eri ratkaisut, kuten Draft Coach, eivät näytä plagiointia suoraan, vaan etsivät ja merkitsevät teksteistä samankaltaisuuksia. Turnitin antaa kirjoittajalle raportin, josta tämä voi helposti tarkistaa, ovatko tekstin viittauskäytännöt asianmukaisia. Tällöin hänellä on mahdollisuus tehdä tarvittavat korjaukset ennen kuin kukaan muu pääsee lukemaan tekstiä. Pulmallisesta plagioinnista luodaan siis oppimiskokemus, joka auttaa kirjoittajaa työssään paljon myös tulevaisuudessa.



Kustannusalalla pulmallisuuksia edelleen


Oppilaitoksissa ja tiedemaailmassa Turnitin on jo laajasti käytössä – Suomessakin. Myös kaikki tietokirjailijat ansaitsisivat saada Turnitin-teknologian avukseen, viimeistään ennen teosten julkaisua. Näin vältettäisiin virheitä ja mainehaittoja sekä rahallisia tappiota kustannustoiminnassa, helposti.



Haluatko kuulla lisää?





 

RISTO KORHONEN


Myyntijohtaja 040 505 7655, risto@ilonait.fi


  • Turnitin-asiantuntija Suomessa

Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme, että sinulla on parhaat työvälineet käytössäsi, niin laitteet kuin ohjelmistotkin sekä tukea ja inspiraatiota arjessasi.


Ilonalla on mm. puitesopimus Korkeakoulujen ohjelmistohankintojen osalta, lue lisää: Softatukku-sopimus.

135 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page