top of page
  • Writer's pictureristo

Opiskelijan, opettajan ja tutkijan oma Turnitin

Päivitetty: 5. maalisk.

Monipuolinen plagiaattien havaitsemisjärjestelmä poimii virheet ajoissa


Turnitin on Suomen eniten käytetty järjestelmä "tekstien samankaltaisuuksien" havaitsemiseen. Sitä käytetään jo monessa peruskoulussa ja ammatillisessa, sadoissa lukioissa kautta maan ja kohta liki kaikissa korkeakouluissa.

– Turnitin auttaa huolehtimaan suomenkielisestä akateemisesta aineistosta, se on pienelle kielialueelle tärkeää.


Opettajalle helppoa - kiitos integraatioiden


Turnitin integroidaan toimimaan eri oppimisympäristöjen ja työnkulkujen kanssa. Näin Turnitin ei ole erillinen juttu, vaan sitä käytetään opetuksessa osana Moodlea, Teamsia tai jotain muuta oppimisen alustaa. Järjestelmän käyttöönotto on siis sukkela opastaa.


Uutta toiminnallisuutta tarjoaa Turnitin Draft Coach. Se integroituu suoraan Wordin online-dokumentin sivupalkkiin, eli se auttaa jo kirjoitusvaiheessa. Tämä auttaa opettajaa tutkimaan omatkin opetusmateriaalinsa etukäteen. Toki se auttaa myös kaikissa harrastuksissakin ym, voi esimerkiksi tarkistaa blogit ennen julkaisua.


Tutkijalle uudenlaista helpotusta jo kirjoitusvaiheessa


Turnitin haluaa auttaa tutkijoita ja tutkimustiimejä julkaisemaan tutkimuksiaan luottavaisin mielin. Nyt ei enää tarvitse viritellä Moodleen avoimia testikursseja, jotta voisi tarkistaa omat tekstinsä. Draft Coach toimii kirjoitusvaiheen apuna, sillä voit tarkistaa

  • tekstin samankaltaisuudet

  • viittaukset tekstissä ja lähdeluettelossa

  • Englannin kielen kielenhuollon


Kaikki tämä mahdollistuu koska tahansa jo kirjoitusvaiheessa, ennen julkaisua tai lähetystä kellekään.

Draft Coach kuuluu automaattisesti kaikille, joilla on Turnitin Originality tai Feedback Studio -järjestelmä. Se toimii sekä Wordin pilviversiossa että GoogleDocsissa.


Niin ja opiskelijalle arjen työkaluksi


Perinteisesti plagiaatintunnistus on ollut osa opinnäytetyöprosessia. Kun Turnitinia käytetään kaikissa arjen erilaisissa oppimistehtävissä, niin tiedonhaun ja käsittelyn akateemiset taidot tulevat oitis tutuksi, mikä helpottaa sitten opinnäytetyövaiheessa.

  • tehtävänpalautus, keskustelualueet, tentit, työpajat


Tärkeää on, että opiskelija näkee Turnitin-raportin, jolloin hän pääsee korjaamaan mahdolliset virheensä ajoissa ja varmuudella virheistään oppii. Näin saadaan parempia arvosanoja ja helpotetaan opettajien ohjaustyötä.

Myös opiskelijaa auttaa uusi Draft Coach tietty, kun pääsee tutkimaan tekstejä jo kirjoitusvaiheessa.


AI:n luoman tekstin tunnistus?


Tekoäly on täällä meidän keskuudessamme ja kehittyy. Tärkeää on nyt luoda uudenlaisia tapoja esittää osaaminen, siinä monet järjestelmät, kuten Goreact-videotehtävät tuovat uutta oppimiseen.

Kirjoittaminen ja asioiden koostaminen teksti- tai esitysmuotoihin ei tule katoamaan. Vaarana on, että opiskelija pyytää tekoälyvälineita luomaan materiaalit, jotka sitten esittää liian helposti ominaan.

Turnitinin AI Writing Detection -työkalu toimii hyvin, mutta toistaiseksi vain englanninkielisellä tekstillä. Siksi kannattaakin teettää opiskelijoilla välillä vastaukset enkuksi, jolloin tulette huomaamaan, mitä kaikkia eri välineitä he ovatkaan käyttäneet. Siitä tulee tarpeellinen hyvä keskustelu, aito oppimistapahtuma!

Kuumeisesti odotellaan kyllä, että "laboratorioissa" valmistuisi algoritmit tunnistamaan muitakin kieliä.


Kielivalintojen kehittymistä odotellessa kannattaa järjestää niin opettajile, tutkijoille kuin opiskelijoille suunnattuja täsmäkoulutuksia. Kokemukseni mukaan 60 min sessiot toimivat hyvin, varsinkin jos niitä järjestää 2-3 eri aikoina, eri päivinä.


PS. Kun pohdit plagiaattien tai tekoälytekstien tunnistusta, ota yhteyttä.

Esittelemme ratkaisut perusopetukseen, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille, korkeakouluille ja tutkimuslaitoksille.

Tule webinaariin 21.3. klo 10:00 - 10:45 - katso tästä tarkemmin

 

RISTO KORHONEN  


Myyntijohtaja 040 505 7655, risto@ilonait.fi  


Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme, että sinulla on parhaat työvälineet käytössäsi, niin laitteet kuin ohjelmistotkin sekä tukea ja inspiraatiota arjessasi.


Ilonalla on puitesopimus korkeakoulujen ohjelmistohankintojen osalta,

60 katselukertaa0 kommenttia

Comentarios


bottom of page