top of page
  • andrei049

Ilona kesäpäivät – kokemuksia ja vinkkejä Kuopiosta

Reilut pari vuotta vallinnut poikkeusaika alkaa pikkuhiljaa hellittää, mutta etätyön äärelle rutinoituneita tietotyöläisiä ei noin vain kammeta kotitoimistoilta takaisin rauhattomiin avokonttoreihin. Työporukan yhteenkuuluvuuden ja tehokkaamman yhteistekemisen nimissä hyvään etätyöhön satsaavassa firmassa kannattaa pyrkiä tapaamaan kasvokkain ainakin silloin tällöin. Ilona-treffit hoidettiin tällä kertaa kesäpäivien muodossa, kun tapasimme Savon sydämessä, Kuopiossa.


Kuopio valikoitui tapaamispaikaksi, sillä siellä sijaitsee yksi Ilonan toimistoista. Joskus aikoinaan Kuopiossa kerrotaan sijainneen myös ihan oikean myymälän, jonne Helsingin osasto toimitti henkilökohtaisesti esimerkiksi maksupäätteen.


Sen sijaan, että yrityksen kesäpäivät järjestettäisiin aina vain pääkonttorin paikkakunnalla, vierailu vuorollaan eri puolilla maata tarjoaa paikallisille hosteille mahdollisuuden nähdä oman kotikaupunkinsa ikään kuin turistin silmin. Omalla kotipaikkakunnalla tulee harvoin käytyä niin sanotuissa turistikohteissa, joten vieraiden viihdyttäminen antaa oivan tilaisuuden nähdä ja kokea uusia – ja miksei tuttujakin – paikkoja.


Kuopion kesäpäivien isäntinä toimivat Andrei ja Risto, jotka suhtautuivat heille uskottuun tehtävään huolella ja sen vaatimalla vakavuudella. Majoituimme Kuopion uudessa Lapland Hotelissa, josta jokaiselle oli varattu oma huone – siinä yksi juttu, mikä lisää viihtyvyyttä firman tapaamisissa huomattavasti: mahdollisuus yksityisyyteen ja omaan tilaan. Lisäksi oli varattu neukkari alakerrasta parille päivälle yhteisiä aivoriihiä varten.


Vasemmassa kuvassa Suvi ja Minna muistelevat Ilonan Kuopion-myymälää. Oikeassa yläkuvassa Alkoholiton myyntikärry. Oikeassa alakuvassa Muailman navan infopiste. Kuvat: Tiina Linna.


Vapaa-ajan ohjelmaan kannattaa panostaa


Lapland Hotelissa majoittumisen lisäksi kävimme tutustumassa Kuopion toriin ja sen kauniiseen arkkitehtuuriin. Kaupungintalo komeine fasadeineen teki vaikutuksen, samoin Alkon Alkoholiton juomakioski torin laidalla. Kuopiossa torilla kuvasimme luonnollisesti myös Mualiman navan kauniin myymälän, näimme myös torilla olevan maamerkin.


Virallisen palaveeraamisen ja brainstormauksen jälkeen suuntasimme jalkapatikalla Kuopion satamaan. Sieltä oli määrä alkaa kesäpäivien seuraavan ohjelmanumeron. Meille oli varattu sisävesiristeily mitä kauniimmissa Kallaveden järvisaaristomaisemissa. Kallaveden selältä Kuopio näyttäytyi koko kauneudessaan, ja innokkaat matkaoppaamme Andrei ja Risto esittelivät kotikaupunkiaan sekä vastailivat turistien kysymyksiin.


Vaikka sadekuuro pääsi yllättämään risteilijät juuri ennen saapumista satamaan, saimme korvaukseksi kauniin tuplasateenkaaren.

Sateenkaari näyttäytyi täydellisenä ja kauniina sadekuuron päätteeksi. Kuva: Risto Korhonen.

Illallisella pyörivässä ravintolassa


Ravintola Puijon torni tarjoili ilonalaisille maittavan illallisen pyörivässä ravintolassa, jonka

Kuvassa Teemu ja Andrei Puijon ravintolan pyörivässä salissa. Andreilla aurinkolasit silmillä, sillä aurinko paistoi suoraan saliin ja häikäisi aika tavalla.
Aurinko häikäisi pyörivässä ravintolasalissa. Teemu (vas.) ja Andrei. Kuva: Risto Korhonen.

yläkerrassa on tietenkin näköalatasanne. Ihan niin yllytyshulluja emme olleet, että olisimme kivunneet tornin huipulle portaita pitkin, vaan aikaa säästääksemme sekä nälän ohjaamina valitsimme kulkuvälineeksi hissin.


Puijon torni on todella kiinnostava kohde. Torni seisoo 75 metriä korkeana Puijon mäen päällä, pienen matkan päässä Kuopion keskustasta korkean. Torniravintolan erikoisuus on ehdottomasti pyörivä ravintolasali, joka kiertää täyden kierroksen vaihteesta riippuen tunnissa tai puolessa. Huonojalkaiselle tai seurapiirirakon omaaville pyörivä ravintolasali tarjoaa mahdollisuuden valita piipahduksen saniteettitiloissa aina sen mukaan, milloin WC:t osuvat kohdalle. Niin ikään alkupalojen hakeminen seisovasta pöydästä itse ravintolasalin pyöriessä oli erikoinen kokemus.


Kuvia ilonalaisista kesäpäivien vietossa kuopiossa. Kolmen kuvan galleria.
Sisävesiristeilyllä tarkeni istua ulkona. Vasemmassa yläkuvassa Tiina (vas.) ja Risto. Oikeassa yläkuvassa Harri (takana) ja Teemu. Alakuvassa Andrei (vas.), Risto, Suvi ja Minna. Kuvat: Risto Korhonen ja Tiina Linna.


Concordia res parvae crescunt (*


Vaikka suuri osa ilonalaisista tekee työnsä pääosin kotikonttorilla tai muuten etähommina, on meille tärkeää tavata toisiamme säännöllisesti myös kasvokkain. Kasvokkaisilla tapaamisilla on suuri merkitys työporukan yhteishengen luomisessa. Kun vietetään kiireetöntä – tai kiireistä – aikaa samassa tilassa, tiimityö ja ryhmässä toimimisen taidot hioutuvat, ihmiset oppivat tuntemaan toisiaan paremmin, ja saattaapa jokunen porukkaa yhdistävä vitsikin tapaamisten aikana syntyä.


Kun pitkän linjan konkarit ja uudet untuvikot istuvat saman pöydän ääreen, saa jokainen mahdollisuuden oppia toisilta. Uudet työntekijät tuovat palettiin ajatuksia ulkopuolisin silmin, kun taas pidempään firmassa olleet asiantuntijat avaavat yrityksen toimintatapoja ja -kulttuuria.


Ilonassa on tehty työtä etänä jo monia vuosia, ja sen tavat ja rutiinit ovat hioutuneet toimivaksi kokonaisuudeksi. Vaikka yksi osa osaamistamme on toimivat etätyön käytännöt sekä etänä toteutettavien tapahtumien tuki, on mielestämme tärkeää panostaa myös live-tapaamisiin ja yhteiseen tekemiseen. Kun maailman parhaat kollegat tapaavat toisensa samassa tilassa, siitä seuraa väistämättä niin paljon hyvää ajattelua, että jokainen palaa etätyöpisteelleen täynnä energiaa ja uutta virtaa.

– Lähi on luksusta - sloganimme monet teistä olettekin nähneet. Sitä se taas oli.

 

HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE!*) ”Sovussa pienet asiat kasvavat”

85 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page