top of page
  • Writer's pictureristo

Miksi valvottuja etätenttejä? - 3 syytä niiden järjestämiseksi

Päivitetty: 15. huhtik.

Yhä useammassa oppilaitoksessa pohditaan tenttien etävalvontaa eli proktorointia. Ensi ajatuksella valvonta videokameroita ja mikrofoneja käyttäen vaikuttaa enempi pelottavalta ja ahdistavalta. Entä kun asiaa pohditaan tarkemmin.


Etävalvottujen tenttien järjestämisellä haetaan tietysti säästöjä

  • vähemmän fyysisiä tiloja tenttien järjestämiseen

  • vähemmän henkilökuntaa tenttien valvontaan

  • tenttivastausten automaattisessa arvioinnissa


Kaikki nämä arjen pragmaattisia säästömahdollisuuksia liki jokaisessa toisen asteen oppilaitoksessa ja korkeakoulussa. Toisella asteella tenttipäivien moninaisuutta on lisännyt jatkuva haku, jolloin yhä useammalla opiskelijalla on oma erilainen opintopolkunsa, jolloin tarve suorittaa tenttejä on erilainen.


Tänä keväänä ammattikorkeakoulujen pääsykokeissa mahdollistettiin menestyksekkäästi tuhansien osallistujien osallistuminen etävalvotusti


Mitä etävalvonnalla tarkoitetaan?


Etävalvonnassa opiskelija osallistuu tenttitilaisuuteen esimerkiksi omalla tietokoneellaan kotoaan tai muusta sopivasta tilasta käsin, vaikka koulun luokasta tai neukkarista. Kokeeseen osallistuva opiskelija tunnistetaan henkilökortilla ja hänelle lähetetään ohjeet oppimisalustan kautta. Opiskelijan tietokone lukitaan niin, että sillä pääsee vain koejärjestelmään ja haluttuihin sovelluksiin. Tenttitilaa seurataan opiskelijan laitteen webbikameralla ja mikrofoneilla, jotta voidaan varmistua, ettei tilassa ole muita henkilöitä.

Erilaisia tenttejä ja osaamisen näyttämistä on monenlaista, silloin valvonnassakin pitää olla eri tasoja. Arjen viikkotenteissä voi riittää pelkkä tunnistus, jolloin opiskelijalla voi olla käytössään kaikki mahdolliset omat apuvälineet. Sertifiointitenteissä tilanne ja tarve on toinen.


Kolme tärkeää syytä hyödyntää etävalvontaa eli proktorointia.


  1. Mahdollistetaan opiskelijan tehdä tentti hänelle sopivassa luontaisessa paikassa. Joillekin kameran punainen valo saattaa tuntua ahdistavalta, silloin kannattaa mennä kampukselle tenttimään. Monelle muulle etäosallistuminen tuo joustavuutta ja jopa mahdollistaa opiskeluun osallistumisen ja tentin suorittamisen. Etävalvonta osaltaan poistaa opiskleun esteitä, se pitää nähdä mahdollisuutena, ei pakkona.

  2. Hyvin järjestetty etävalvonta lisää online-opetuksen luotettavuutta ja tuo opetukseen lisää laatua. Hyvin usein etätehtäviä ja tenttejä suoritetaan ilman asianmukaisia järjestelyjä, jolloin osaaminen ei tule luotettavasti todennettua.

  3. Etävalvonta on myös ympäristölle hyvä vaihtoehto. Aina kun järjestetään lähitentti ryhmälle tai tuhansien ihmisten pääsykokeet, etävalvonnalla vähennetään fyysistä liikennettä, eli matkustamiseen käytettyä aikaa ja rahaa. Fyysisten tilajärjestelyiden tarve pienenee. Sähköinen tentti säästää myös paperikuluissa ja mahdollistaa teknologian hyödyntämisen arvioinneissa.


Smowl on EU-turvallinen etävalvontajärjestelmä


Smowl on espanjalainen etävalvontajärjestelmä, jota on Suomessakin nyt käytetty menestyksekkäästi pääsykokeissa. Järjestelmä on täysin EU-turvallinen, kaikki data pysyy EU:n sisällä. Yksi vankka toiminnallinen etu on se, että Smowl ei videokuvaa tenttijää, vaan ottaa valokuvia, jolloin sen dataliikenne on teknisesti kevyempää. Smowlista on kesän aikana myös suomennettu versio ja koko järjestelmän toiminta integroituu oppimisalustoihin, kuten Moodleen.


-> Tule webinaariin tutustumaan 14.5. klo 15:00-15:45

Ilmoittautuminen täällä: http://tiny.cc/ilona-webinaarit


-> Tule MoodleMoottiin 27-28.5 Helsingin yliopistolle tapaamaan Smowlia.

Täällä tapahtumasta tarkemmin -> https://blogs.helsinki.fi/moodlemootfi24/



Tässä viisi "steppiä", kuinka järjestelmä saadaan käyttöön.

Ehkä tärkein ja helpoin askel on ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen, niin laitetaan systeemi nyt tulille, testit loppukevään aikana, valmiiksi tulevalle syyskaudelle.



Lisätietoja:

Smowlin verkkosivusto http://www.smowl.net

Smowlin teknsiet GDPR-faktat löytyvät GDPR-sovelluskirjastosta


 

RISTO KORHONEN  


Myyntijohtaja 040 505 7655, risto@ilonait.fi  


Ilona IT on oppimisen teknologian ratkaisujen asiantuntija. Haluamme, että sinulla on parhaat työvälineet käytössäsi, niin laitteet kuin ohjelmistotkin sekä tukea ja inspiraatiota arjessasi.


Ilonalla on puitesopimus korkeakoulujen ohjelmistohankintojen osalta,


104 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page