top of page
  • christian0090

Tiedekasvatustekemistä kesälomalle

Päivitetty: 29. kesäk. 2022

Älylaitteiden käyttöön liittyy paljon ristiriitaisia tunteita, jopa hieman julkista paheksuntaakin. Lapset eivät touhua ulkona, kun ovat vain sisällä tietokoneella tai tabletilla. Toisaalta kännykkään uppotutunut vanhempi leikkikentän laidalla ei saata huomata lasten innokkaita leikkejä. Mutta miten älylaitteita voisi hyödyntää lasten ja vanhempien yhteisen ajan vietossa vaikkapa kesäloman aikana?



Mistä löytäisin tekemistä?


Emill on Ilonan kehittämä yhteisöllinen sovellus ja palvelu ihan jokaiselle. Emillistä löydät muun muassa kaikille avoimen Lasten tiedekasvatus -ryhmän ja sieltä runsaasti SnellmanEDUn Lasten yliopiston maksuttomia sisältöjä. Niitä lapset ja vanhemmat voivat hyödyntää matalalla kynnyksellä niin kotona, ulkona kuin kesämökillä. Sisältöjen käyttäminen yhdessä lapsen kanssa on kivaa, palkitsevaa ja opettavaista. Ryhmän sisällöt perustuvat tutkittuun tietoon, sillä niiden tuottamiseen on osallistunut useita asiantuntijoita mukaan lukien Itä-Suomen yliopiston opettajaopiskelijat.




Miten päästä alkuunLasten tiedekasvatus -ryhmän sisällöissä?


Ensin kannattaa siirtyä Kodeille-osioon ja avata sieltä Ohjeet-kansio. Kansiosta löytyy mm. kuusi tiedekasvatusvinkkiä, joista on esittely myös Suomen vanhempainliiton blogissa. Itse aktiviteetit löytyvät tiede-, taide- ja teknologia-aiheisista kansioista, joihin voi tutustua haluamassaan järjestyksessä ja ajankohtana.



Mitä sisältöjä kannattaisi kokeilla?


Tähän haluaisin vastata: kaikkia! Voin kuitenkin mainita pari esimerkkiä. Yksi suositummista sisällöistä on Elämyksiä kemiasta -virtuaalikerho, jonka innostavat ja helpot keittiökemian tutkimukset pelastavat sateisenkin kesäpäivän. Esimerkiksi riemastuttavaan geysir-purkaukseen tarvitsette vain vettä, ruokasoodaa, etikkaa, astianpesuainetta ja tyhjän pullon. Voitte pysähtyä pohtimaan ilmiöiden jännittäviä taustoja ja laajempia kytköksiä maailmaan. Lapsen kanssa jutustelun tueksi ryhmästä löytyy lasten tiedeartikkeleita ja videoita, jotka Lasten yliopistomme teki yhteistyössä Tiedetuubin toimittajien kanssa.





Miten älylaitteita voidaan hyödyntää sisältöjen käytössä?


Älylaitteet tarjoavat erinomaisia työkaluja paitsi sisältöjen käyttämiseen myös niiden tuottamiseen. Älypuhelimella tai tabletilla voitte esimerkiksi tallentaa kuvia, videoita ja ääntä vaikkapa kulkiessanne lähiluonnossa. Näin lapset oppivat dokumentointia, mikä on yksi tärkeä taito myös tutkijan työssä. Älylaitteiden avulla voi myös muokata tallenteita. Esimerkiksi Teknologia-kansiosta löytyy ohjeet siihen, miten ääntä voi nopeuttaa ja hidastaa. Lopputulos on usein varsin hupaisa!



Onko sisältöjä tulossa lisää?


Kyllä! Aivan lähitulevaisuudessa ryhmään on tulossa paljon uusia innostavia sisältöjä. Pyrimme tekemään sisältöjä esimerkiksi osana Lasten yliopiston koulutuksia ja hankkeita. Sisältötoiveita ja kehitysehdotuksia otan mielelläni vastaan Emillin chatin kautta tai perinteisellä sähköpostilla.


Tiedekasvatusmateriaaleja ja muita hyödyllisiä sisältöjä pääset hyödyntämään helposti vaikka heti. Lataa vain maksuton Emill-sovellus mobiililaitteellesi alla olevien linkkien kautta.


 

Kuvassa Niko Kyllönen, blogin kirjoittaja.

Lisätietoja:


NIKO KYLLÖNEN

Hankekoordinaattori SnellmanEDU +358 44 7462843

www.snellmanedu.fi/lasten-yliopisto www.snellmanedu.fi/phereclos-hanke

146 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page