Generatiivinen tekoäly on nopeasti muuttanut korkeakoulutusta, tuoden mukanaan sekä mahdollisuuksia että haasteita. Sen kyky luoda tekstiä ja ratkaista monimutkaisia ongelmia ei ole ohimenevä ilmiö, vaan merkittävä muutos opetuksessa ja oppimisessa.
Generatiivinen tekoälyn avulla voidaan henkilökohtaistaa oppimista, automatisoida tehtäviä ja innostaa uusien opetusmenetelmien käyttöön. Tekoälyn hyödyntäminen herättää aiheelista huolta etiikasta ja akateemisesta integriteetistä.
AI Assessment Scale (AIAS) tarjoaa korkeakouluille käytännönläheisen tavan integroida tekoälyä vastuullisesti opetukseen.

Mikä on AI Assessment Scale (AIAS)?
Vuoden 2023 lopulla julkaistu akateeminen tutkimus esitteli AIAS:n, jonka tarkoituksena on tarjota helppo lähestymistapa tekoälyn hyödyntämiseen akateemisissa oppimistehtävissä ja niiden arvioinnissa.
Yksi tutkijoista toteaa mittarin/viitekehyksen kehittämistyön lähtökohdista: "Meistä tuntui siltä, että yksinkertainen kyllä/ei-vaihtoehto tekoälyn hyödyntämiselle korkea-asteella olisi kestämätön ratkaisu. Tarvitsimme kehyksen, joka voi mukautua teknologian nopeaan kehitykseen ja samalla suojella opiskelijoidemme integriteettiä ja luovuutta. AIAS suunniteltiin alun perin joustavaksi työkaluksi, sillä multimodaaliset tekoälyratkaisut tulevat vaikuttamaan kaikkiin tieteenaloihin."
AIAS luokittelee generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen opiskelutehtävien suorittamisessa eri tasoille vähäisestä käytöstä kokonaisvaltaiseen käyttöön asti. Tämä luokittelu auttaa opettajia kehittämään arviointia sekä oppimistehtäviä, joissa huomioidaan tasapaino ihmisen oman panoksen ja teknologian (tekoälyn) hyödyntämisen välillä. Samalla varmistetaan, että generatiivinen tekoäly tehostaa oppimista ilman, että oppimistavoitteet vaarantuvat.
Kuten alla olevassa taulukossa esitetään, asteikko on suunniteltu yksinkertaiseksi, joustavaksi ja mukautuvaksi. Se palvelee erilaisia oppimisen toimintaympäristöjä ja generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen eri tasoja.
Asteikon tasot ja niiden kuvaukset:

Kuvan alkuperäinen lähde: from https://arxiv.org/abs/2403.14692
AIAS: n kolme hyötyä:
Selkeys ja läpinäkyvyys: AIAS tarjoaa selkeät ohjeet, kuinka opiskelijat voivat käyttää generatiivista tekoälyä tehtävissään. Tämä avoimuus lisää luottamusta ja varmistaa, että kaikki ymmärtävät arviointikriteerit.
Oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus: Malli takaa kaikille opiskelijoille samanlaiset menestymismahdollisuudet tarjoamalla käytännön kokemuksen uusimmista tekoälytyökaluista.
Joustavuus: AIAS ei kiellä tai velvoita generatiivisen tekoälyn käyttöä, vaan antaa opettajille mahdollisuuden tehdä harkittuja päätöksiä tekoälyn hyödyntämisestä kurssien erityisvaatimusten mukaisesti.
Miten AIAS voisi tukea oppilaitosta?
AI Assessment Scale (AIAS) on tärkeä työkalu generatiivisen tekoälyn tuomien haasteiden hallintaan. Se voi auttaa oppilaitoksia laatimaan tekoälystrategian, joka tukee opetuksen tavoitteita. AIAS: n avulla oppilaitoshallinto ja IT-päättäjät voivat hyödyntää generatiivisen tekoälyn etuja ja samalla minimoida riskejä.
GenAI:n ympärillä käytävän keskustelun kiihtyessä, monet opettajat ja päättäjät ovat epävarmoja omasta etenemissuunnastaan. AIAS voi auttaa koulutusorganisaatioita luomaan selkeitä käytäntöjä, jotka säilyttävät akateemisen rehellisyyden ja samalla edistävät innovatiivisia opetusmenetelmiä. Äskettäinen AIAS-pilottihanke vietnamilaisessa yliopistossa osoitti, että akateemiset väärinkäytökset vähenivät samalla, kun opiskelijoiden suoritukset ja läpäisyaste paranivat.
AIAS:n käyttöönotto koulutusorganisaatiossa
Yksinkertaiset ohjeet AIAS:n integroimiseen oppilaitoksessasi:
Tarkastele olemassa olevia tehtävänantoja ja etsi aihealueita, joilla AIAS voisi olla eniten hyödyksi.
Järjestä työpajoja ja koulutustilaisuuksia opettajille ja henkilökunnalle, jotta he voivat oppia AIAS:sta ja sen tuomasta hyödystä.
Luo selkeät ohjeet generatiivisen käytöstä työskentelyssä ja varmista, että ne ovat oppilaitoksesi standardien ja etiikan mukaisia.
Aloita pilottiohjelmilla valituilla kursseilla tai koulutusohjelmissa AIAS:n testaamiseksi, palautteen keräämiseksi ja kehittämiseksi
Ota tiedekunta, opiskelijat ja IT-henkilöstö mukaan prosessiin tuen saamiseksi ja onnistuneen toteutuksen varmistamiseksi.
Seuraa edistymistä jatkuvasti ja säädä toimintaa saadun palautteen ja parhaiden käytäntöjen perusteella.
Alkuperäinen lähde: https://leonfurze.com/2024/03/27/the-ai-assessment-scale-update-and-pilot-study/comment-page-1/
Ilona IT ja Academic Software työskentelevät parhaillaan yliopistojen päättäjien kanssa eri puolilla Eurooppaa kehittääkseen tekoälystrategioita osana käynnissä olevaa digitaalista muutosta.
Olemme innostuneita siitä, miten generatiivinen tekoäly voi tukea ja rikastuttaa opetusta ja oppimista turvallisesti.
Onko oppilaitoksesi valmis tekoälyyn? Kaipaatko sparrausapua?

Ota yhteyttä >>

Teemu Moilanen
040-5222051
Risto Korhonen
040-5057655
Comments