top of page
  • maj-britt

Halloo, halloo - Onko täällä kettään?

Päivitetty: 17. tammik. 2021


Hyvissä ajoin paikalle, ettei kenenkään vaan tarvitse minua odottaa. Linkin klikkaus ja humps: Missä ihmeessä minä olen? Huhuilen tyhjyydessä ja mietin, että näkeekö joku minut?Olen juuri liittynyt ensimmäisen kerran Zoom-tapahtumaan/koulutukseen/kokoukseen. Olen pudonnut mustaan laatikkoon, jossa minua tuijottaa punainen “Leave” -painike oikeassa alakulmassa. Epätoivo iskee. Olen kyllä mielestäni varsin kokenut online-etä-hybridi, mutta juuri nyt tuntuu, että ainoa selkeä ohje on tuo punainen painike, siis kehotus poistua ripeästi paikalta.


Okei, okei. Mikä on seuraava nappi? Record. Painetaan sitä sitten. Samassa näyttöön hyppää ponnahdusikkuna: “Please ask the host to give you permission to record”. Ei, ei, ei. Vähänkö noloa. No niin, nyt kaikki tietää, että en minä täällä mitää osaa tehdä.


Musta (tai voi se olla aluksi valkoinenkin) maisema syttyy elämään vasta sitten, kun ensimmäinen osallistuja, host tai joku toinen osallistuja, avaa videon ja näytölle nousee vähitellen uusia mustia laatikoita. Keskellä liikkuu tapahtuman vetäjä varmoin ottein. Lisäksi näkymään asettuu joukko pieniä mustia ikkunoita, joissa on ilmeisesti kanssa osallistujien nimimerkkejä, kuten kenma tai koulutus3. Ketä nämä ovat? Miten näitä puhutellaan?


Vaikeudet jatkuvat, sillä äänen saa kuuluville varsin vaivatta ja kaikki päättävät puhua yhtä aikaa. Sitä jatkuu tovin. Vähitellen päästään varsinaiseen asiaan. Järjestäjä virittää näkyville tapahtuman sisällön. On aika rauhoittua ja lähteä matkalle.


Mitä vielä! Ensimmäisenä ehdotetaan, että video pitäisi kytkeä päälle ja käydä pieni yhteisvirittäytyminen. Miksi ihmeessä? Miksi videokokousjärjestelmässä pitäisi käyttää liikkuvaa kuvaa? Saako sitä edes “Freeze”-tilaan?


Jos ei jo tuossa ollut riittävästi haastetta, niin seuraavaksi Host kysyy, että liityinkö tapahtumaan selaimella vai työpöytäsovelluksella? Nyt meni yli - mistä minä sen tiedän?


Vähitellen opin, että on kuulemma kuusi tapaa liittyä Zoom-kokoukseen!


58 katselukertaa1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 Comment


Risto Ilona Korhonen
Risto Ilona Korhonen
Jan 04, 2021

Kiva kirjoitus ja niin totta!

Mutta olisi kiva, jos tarina jatkuisi vaikka täällä kommenteissa niin, että mitkä ne kaikki kuusi eri zoomautumisen tapaa ovat?

Like
bottom of page